Hva er egentlig en designmanual?

02.06.2017

Designmanual, profilhåndbok, brand guideline, style sheet. Kjært barn har mange navn. Det er definitivt mitt hjertebarn, så her kommer en liten forklaring.

 

Det jeg har jobbet mest med som grafisk designer har vært såkalt identitetsdesign. En prosess som enten startet med blanke ark eller med utgangspunkt i det som er fra før.

 

En identitet er mer enn en logo og må ikke forveksles med det, og et par andre elementer må være med for å gå under betegnelsen. Som feks farger og fonter, og ofte illustrasjoner og andre designelementer. Alt dette settes sammen til en designmanual. Eller håndbok. Også her brukes det flere betegnelser. 

 

Jeg har feks i mange år brukt “visuell verktøykasse” når jeg kommuniserer med kundene mine, fordi det er enkelt å forstå. I tillegg til alle ovennevnte elementer og selve designmanualen/håndboken defineres en del regler for bruk av det forskjellige. Det fungerer som et kart og retningsgiver når ting skal lages, enten internt eller eksternt. Internasjonalt forklares det gjerne som style guide og brand guidelines.

 

Så det viktigste av alt. En identitet må være gjennomarbeidet og forankret i bedriftens verdier. Hvem er menneskene som jobber der, hvem er kundene. Hvilket marked opererer bedriften i og hva selger de. Tjenester eller produkter. Retter de seg mot bedrift- eller personmarkedet. Mange tror design er enkelt men det er rett og slett noe av det mest avanserte. Ingenting her i verden er tilfeldig. Og det er vi som jobber med identitetsdesign sin oppgave å oversette det bedriften vil si visuelt. Både med ord og bilder, farger og former.

 

På samme måte som jeg i mange år har brukt begrepet verktøykasse for å beskrive innholdet, har jeg brukt ordet grunnmur til å forklare hensikten. For å bygge et solid og varig hus må den være på plass først. Og desto sterkere grunnmuren er, desto lenger står huset. 

 

En solid identitet er også like viktig internt som eksternt. Det å ha et helhetlig uttrykk er viktig både for de som jobber i en bedrift i dag, det skaper samhold og en felles retning, og det er viktig for potensielle arbeidstakere. Det er mer attraktivt å jobbe et sted som man vet hva står for og det er ikke uten grunn at de største og mest suksessfulle selskapene i verden har ekstremt fokus på design. Apple, Coca-Cola, Nike og tusenvis andre. Mitt favorittsitat er det Paul Rand som står bak, en anerkjent visjonær art director og grafisk designer og skaperen av feks logoen til IBM.

 

Noe forkortet:

 

"To design is much more than simply to assemble, to order, or even to edit.
It is to add value and meaning, to illuminate, to simplify, to clarify (...) to persuade,
and perhaps even to amuse."

 

Hvis du vil lese mer om Paul Rand og viktigheten av design, er denne artikkelen fantastisk: https://www.wired.com/2015/04/paul-rand-visionary-showed-us-design-matters/

 

Når det gjelder størrelsen på en manual eller håndbok så kan det være alt fra et oppsett på én side til hefter og store bøker. Her er et knippe av mine absolutte favoritter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Siste innlegg

5.2.2018

10.7.2017

Please reload

Arkiv
Please reload

Leaf-logo-v2_ikon.png
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now